Mesaje, urari, felicitari pentru zile speciale

Stiati ca...

Aeroportul internaţional aflat la cea mai joasă altitudine din lume este Aeroportul Amsterdam Schiphol, din Olanda, situat la 3,9 metri sub nivelul mării?

Stiati ca...

Procesam 90% din toata informatia primita prin intermediul simtului vederii (cu ajutorul ochilor). Restul de 10% din informatia primita este procesata prin intermediul celorlalte patru simturi: pipait, gust, miros si auz.

Stiati ca...

Pamantul este lovit de fulgere, in intreaga lume, in medie, de 360 de ori intr-un minut?

Stiati ca...

Gravitaţia Lunii, singurul satelit natural al Pământului, determină mareele - creşterea şi descreşterea nivelului mărilor şi oceanelor de pe Pământ

Stiati ca...

O maşină de formula unu, F1, joasă şi aerodinamică, dar şi puternică şi poluantă, consumă în timpul curselor, pe circuit, aproximativ 75 de litri de benzină la suta de kilometri (75l/100km)

Stiati ca...

Căscatul este contagios. Dacă cineva cască în prezenţa ta, vei începe şi tu să faci acelaşi lucru. Chiar şi dacă doar îţi imaginezi o persoană care cască, sau doar citeşti despre căscat, sau doar vorbeşti despre asta, vei începe să caşti şi tu?

Stiati ca...

Corpul uman adult este format în proporţie de aproximativ 70% - 75% din apă. Cam aceeaşi proporţie din uscatul Pământului, 70% - 75%, este acoperit de apă?

Stiati ca...

Prima mașină de calcul care putea realiza operații de împărțire și înmulțire a fost inventată în 1671. Aceasta a fost realizată de către Wilhelm Gottfried Leibnitz, un filozof și matematician german care a introdus termenul de “funcție"?

Stiati ca...

Dunărea este singurul fluviu din Europa care curge de la Vest la Est

Stiati ca...

Volga este cel mai lung fluviu din Europa? Volga izvorăşte din Podişul Valdai situat în nord-vestul Moscovei și are un curs de 3.690 km, fiind inima celui mai mare complex hidrografic al continentului.

Stiati ca...

Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate? Are peste 6000 de ani si o altitudine maximă de 3340 de metri, fiind cel mai înalt vulcan european?

Stiati ca...

Groapa Marianelor este cel mai adânc loc din Ocean? Groapa Marianelor se află în Oceanul Pacific, atingând 11.022 m adâncime?

Stiati ca...

Cea mai adancă groapă terestră din lume este Kola Superdeep Borehole? Acesta se află în Rusia și are o adâncime de 12,261 metri?

Stiati ca...

Cel mai înalt baraj din lume este Barajul Nurek (300 m înălţime - și se află în Tadjikistan)?

Stiati ca...

Marea Neagra este cel mai mare bazin de apă salmastră (apa cu salinitate scăzută) al lumii

Stiati ca...

Noua Zeelandă este singura ţară în care se întâlnesc toate tipurile de climă din lume?

Stiati ca...

Aurul este metalul cel mai maleabil (care poate fi întins în foi subțiri la o temperatură inferioară aceleia de topire) ?

Stiati ca...

Prima centrală nucleară din lume a fost inaugurată la data de 27 iunie 1954 in Rusia?

Stiati ca...

Cel mai vechi turneu de tenis din lume este Turneul de tenis de la Wimbledon?

Stiati ca...

Libelula este simbolul naţional al Japoniei, Japonia fiind cunoscută şi sub numele de Insula libelulă (Akitsushima)?

Stiati ca...

Stejarul nu produce ghinde până la vârsta de 50 de ani?

Stiati ca...

Stergătoarele de parbriz au fost inventate la începutul anilor 1900 de o femeie (Mary Anderson)?

Stiati ca...

Marc Antoniu a fost cucerit de către Cleopatra datorită unui parfum cu esenţă de lavandă?

Stiati ca...

Rădăcina de brusture este eficare în procesul de detoxifiere a organismului?

Stiati ca...

Grăsimile sintetice tip margarină nu pot fi arse de către organismul uman?

Stiati ca...

Roşiile îsi păstrează substanţele benefice organismului uman chiar dacă sunt preparate termic?

Stiati ca...

Portugalia este cel mai mare producător de dopuri de plută din lume.

Stiati ca...

Trompa elefantului este la fel de practică precum mâna unui om. Un elefant poate lua cu trompa chiar şi un nasture de pe jos

Stiati ca...

Părul uman este practic indestructibil. În afară de foc, nu poate fi distrus de nimic, nici măcar de îngheţ, apă, acizi sau substanţe corozive.

Stiati ca...

Franceza a fost limba oficială în Anglia mai mult de 300 de ani începând cu anul 1066, în prezent este limba oficială a Organizaţiei Naţiunelor Unite şi limba maternă pentru 75 de milioane de oameni din întreagă lume.

Stiati ca...

Nucile de Macadamia sunt cele mai scumpe si cele mai sanatoase nuci din lume. Nucile de Macadamia contin cea mai mare cantitate de acizi grasi mononesaturati (grasimi foarte sanatoase) dintre toate nucile. Acestea au un raport ideal intre omega 3 si omega 6, iar acest lucru este important pentru combaterea inflamatiei din organism.

Stiati ca...

Singura ţară din lume care are trei capitale este Africa de Sud. Astfel Cape Town este capitala legislativă, Pretoria este capitala executivă, iar Bloemfontein este capitala juridică.

Stiati ca...

Titan Arum este o plantă tropicală perenă din familia Araceae cu cea mai mare inflorescență neramificată din lume. Titan Arum a fost descoperită în 1878 de botanistul italian Odoardo Beccari. Poate ajunge la o înălțime de aproximativ 3 metri! Are un miros urât, acesta fiind rezultatul unui amestec de amine cu sulf.

Stiati ca...

Cel mai ploios loc de pe Pământ este în India - Mawsynram un sat din Districtul East Hills Khasi din statul Meghalaya în nord-estul Indiei, la 56 km de Shillong. Conform relatărilor este cel mai umed loc de pe Pământ. Acolo sunt precipitații medii anuale de 11.872 litri/metru pătrat.

Stiati ca...

Crapul este considerat fiinţa cu cele mai multe oase de pe Pământ. Crapul are 4386 de oase (omul are aproximativ 206 oase).

Stiati ca...

De ce plângem când tăiem ceapa? Atunci când tăiem ceapa, eliberăm gazul din interior, care conţine sulf. Sulful irită ochii şi nasul. Corpul tău produce lacrimi pentru a înlătura această substanţă din ochii tăi.

Stiati ca...

Lupii au două straturi de blană. Stratul de suprafaţă ajută la înlăturarea apei, noroiului şi prafului, iar stratul de interior ajută lupul să supravieţuiască la temperaturi de până la -40°C.

Stiati ca...

Celebrul turn înclinat din Pisa, Italia, nu a fost niciodată drept. În anul 117 s-a descoperit că baza turnului nu a fost pusă drept. Construcţia turnului a fost oprită şi reluată după 100 de ani.

Stiati ca...

Vulcanul Krakatoa, aflat în apropierea insulei Java, Indonezia, a erupt prima dată violent în august 1883. Zgomotul exploziei a putut fi auzit în Perth, Australia, aflat la 3000km distanţă şi în Mauritius, Africa, la 5000km distanţă de vulcan.

Stiati ca...

Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii din Washington este cea mai mare bibliotecă din lume, având aproximativ 32 de milioane de cărţi în mai mult de 470 de limbi.

Stiati ca...

Lacul Superior (Lake Superior), aflat la graniţa dintre SUA şi Canada, este cel mai mare lac de apă dulce din lume. Suprafaţa sa depăşeşte 82.000 km2.

Stiati ca...

Palatul Istana Nurul Iman este cel mai mare palat din lume, cu 1788 de încăperi. A fost construit pentru sultanul din Brunei.

Stiati ca...

Şarpele taipan trăieşte în nord-estul Australiei şi în Noua Guinee şi este cel mai veninos şarpe de pe glob. Taipanul ar putea ucide 125.000 de şoricei cu veninul său.

Stiati ca...

Cel mai mare cactus este saguaro. Creşte în sud-vestul Statelor Unite ale Americii şi poate atinge înălţimi de peste 20m.

Stiati ca...

Balena cu cocoaşă scoate nişte sunete care pot fi auzite de la 850 km distanţă.

Stiati ca...

Abraham Lincoln, al XVI-lea preşedinte al S.U.A., a făcut mai puţin de un an de şcoală. A învăţat singur să scrie şi să citească

Stiati ca...

Cel mai lung pod din lume este Danyang-Kunshan Grand Bridge din China. Este un pod de cale ferată între Beijing şi Shanghai şi traversează delta râului Yangtze. Are 164km în lungime, iar construcţia sa a costat 32 de miliarde de dolari.

Stiati ca...

Selva acoperă 6% din suprafaţa Pământului şi se găseşte de-a lungul ecuatorului, în zona intertropicală. Frunzele copacilor nu cad niciodată, drept urmare aceştia sunt mereu verzi.

Stiati ca...

Pielea cameleonului are celule speciale numite cromatofori ce conţin pigmenţi de culoare. Aceşti pigmenţi se pot contracta sau dilata la semnalele creierului, lăsând culoarea să se răspândească în celule şi să schimbe culoarea pielii.

Stiati ca...

ENIAC, primul calculator electronic de uz general, creat în 1946, cântărea peste 27 de tone şi ocupa o suprafaţă de aproximativ 167 m2. Consuma de 3000 de ori mai multă energie decât un calculator modern şi de 6000 de ori mai mult decât un laptop.

Stiati ca...

Petrolul (ţiţeiul) s-a format din corpurile descompuse ale unor mici animale marine care au trăit acum milioane de ani. Acestea s-au depus pe fundul mării şi au fost acoperite de sedimente. Sub influenţa temperaturii şi a presiunii, s-au transformat în petrol.

Stiati ca...

Ursii polari sunt cele mai mari animale de pradă de pe uscat. Sunt foarte buni înotători şi pot detecta mirosul prăzii (foci) de la o distanţă de câţiva kilometri?

Stiati ca...

Rechinii sunt singurele animale care nu se inbolnavesc niciodata, ei sunt imuni la toate bolile cunoscute pina in prezent de omenire, inclusiv la cancer?