Blog radio - Afla totul despre vedetele tale preferate de la radio

Louis `Satchmo` Armstrong

Articol radio

Louis `Satchmo` Armstrong (n. 4 august 1901, Provincia Palencia, Castilia si Leon, Spania – d. 6 iulie 1971, New York City, New York, SUA), cunoscut sub pseudonimul de `Satchmo`, a fost un muzician, trompetist, compozitor si cantaret de jazz, unul din exponentii cei mai reprezentativi ai `stilului New Orleans` in muzica de jazz practicata in Chicago in jurul anilor 1920 - 1930.

Louis Armstrong a avut o copilarie zbuciumata. Parintii sai s-au despartit la putin timp dupa nasterea sa. A fost incredintat sa fie crescut unei matusi, Josephine, in timp ce mama sa, cu mare probabilitate, practica prostitutia.

La 7 ani a cantat pe strazile orasului natal cu un cvartet de copii, la 13 ani a studiat cornetul si a condus orchestra scolii de corectie unde fusese internat pentru ca a tras un foc de revolver in aer in noaptea de Anul Nou. Dupa ce a fost eliberat, cutreiera strazile New Orleans-lui impreuna cu o mica formatie orchestrala simpatizata de populatia orasului, executand, printre altele, bucata `When the Saints Go Marchin`in`, care, ani mai tarziu, avea sa fie una din piesele sale cele mai interpretate. 

In cursul acelor peregrinari prin oras, il intalneste pe Joe Oliver, considerat cel mai bun cornetist din New Orleans, supranumit `King Oliver`, care ii da lectii de trompeta, il accepta in formatia sa si, intr-o seara, Armstrong il substituie cu succes pe trompetistul orchestrei, Kid Ory, el insusi fiind o celebritate locala. Abia in noiembrie 1918, stimulat de performantele efectuate pe `riverboats`, acele mici vase ce navigau pe Mississippi - incepe sa invete notele muzicale si sa descifreze partituri, devenind astfel un muzician profesionist complet.

A incercat pe rand diferite meserii (carutas, laptar, vanzator ambulant, lustragiu). A fost atras de muzica din frageda tinerete, cantand la colturi de strada impreuna cu grupuri improvizate, neavand posibilitatea si nici forta sa foloseasca un instrument de suflat, care ar fi corespuns dorintei lui. Aceasta practica muzicala spontana, neslefuita i-a permis sa dezvolte o intonatie optima si un deosebit simt al improvizatiei, caracteristica esentiala a jazzului.

In anul 1922 se muta la Chicago, care devenise in acea vreme centrul muzicii de jazz, in continua dezvoltare. In aceasta perioada a maturizarii sale artistice, Louis Armstrong este preocupat de rigorile polifonice ale liniilor muzicale, avand tendinta de a conferi solistului un rol in acelasi timp conducator, dar si integrat in textura muzicala. Este angajat de `King Oliver`, venit si el la Chicago, in formatia Creole Jazz Band, unde are posibilitatea ca trompetist solist sa-si desfasoare intreaga virtuozitate pe care o dobandise intre timp.

Intr-adevar, iubitorii de jazz sunt unanimi in a recunoaste in executiile lui `Satchmo`: inventivitate, fantezie ritmica si melodica, unite cu un impresionant volum sonor si un timbru de neuitat. 

In anul 1924 paraseste formatia lui Oliver si intra in Big Band-ul lui Fletcher Henderson din New York, un colos al jazz-ului, care dispunea de una din cele mai bune orchestre ale timpului, cu interpreti de prestigiu. Cu aceasta orchestra, Armstrong are posibilitatea sa inregistreze discuri avand ca parteneri celebritati ca Sidney Bechet, Bessie Smith si multi altii. Se hotaraste sa se dedice carierei de solist si inregistreaza `Hot Fives and Hot Sevens`, transformand jazz-ul in una din cele mai inalte expresii ale muzicii, cu sunetul clar si briliant al trompetei sale si cu vocea sa ragusita, pornita parca din fundul gatlejului. Urmeaza o serie de succese si, datorita prezentei sale carismatice, contribuie la ruperea oricaror bariere rasiale, devenind unul din primele `stars` de culoare in muzica americana.

In ultimii ani ai vietii, Louis Armstrong personifica la cel mai inalt nivel muzica de jazz si devine, impreuna cu formatia sa `All Stars`, ambasadorul acestui gen in intreaga lume. 

Tendinta comercializanta a unor impresari lipsiti de scrupule nu l-a scutit insa nici pe el de anumite concesii facute succeselor ieftine, printre altele in unele filme pe care le-a turnat. Louis Armstrong, `The King of Jazz`, cum a mai fost numit, se imbolnaveste, din pacate de cancer la gat. Desi medicul ii spune sa renunte la trompeta, Armstrong nu poate sa o faca si in cele din urma moare in ziua de 6 iulie 1971, in casa sa din cartierul Queens al orasului New York.