Blog radio - Afla totul despre vedetele tale preferate de la radio

Joe `Satch` Satriani

Articol radio

Satriani este considerat un chitarist cu o tehnică aparte. De-a lungul carierei, acesta a abordat mai multe stiluri și tehnici, incluzand legatouri. Inca de la inceput Satriani a fost influentat de artisti precum Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Ritchie Blackmore sau Jeff Beck.

Nascut in Westbury New York, Satriani incepe sa cante la chitara inca de la varsta de 14 ani, fiind puternic influențat de moartea lui Jimi Hendrix. Satriani a auzit oribila veste în timpul unui antrenament de fotbal, fapt care l-a facut sa renunte la acest sport pentru a deveni chitarist.

In 1974, Satriani incepe sa studieze stilul de muzica jazz impreuna cu Billy Bauer si Lenny Tristano. Dupa o scurta perioada, acesta incepe sa predea lectii de chitara unuia dintre cei mai buni studenti ai sai- Steve Vai. In acelasi timp studiaza muzica la Five Towns College.

In 1978, Satriani se muta in Berkeley California pentru a urma o cariera in muzica, pe care si-o incepe in San Francisco intr-o trupa numita The Squares.  In tot acest timp el continua sa predea lectii de chitara unor nume precum Kirk Hammet de la Metallica, David Bryson⁠ de la Counting Crows, Kevin Cadogan de la Third Eye Blind, Larry LaLonde⁠, Alex Skolnick⁠, Rick Hunolt⁠, Phil Kettner, Geoff Tyson⁠, Charlie Hunter si David Turin⁠.

Primul album aparut in 1986 este Not of This Earth. Mai apoi este invitat sa cante in trupa Greg Kihn Band⁠, care se afla intr-un moment critic al carierei, insa a carei generozitate l-a ajutat pe Satriani sa isi plateasca imensa datorie de la realizarea primului album.  

In 1987 cel de-al doilea album intitulat Surfing With The Alien⁠ aduce noi hituri la radio si este primul album instrumental 

care ajunge in topuri dupa multi ani; in 1988, Satriani a fost ales de catre Mick Jagger de la The Rolling Stones sa fie chitaristul  celui de-al doilea turneu solo al sau, iar in 1989 lanseaza albumul intitulat Flying in a blue dream⁠. Cantecul One Big Rush a fost folosit ca soundtrack pentru filmul lui Cameron Crowe⁠ - Say anything...

In 1992, Satriani lansează albumul The Extremist care este apreciat de critici. Unul dintre cantecele de pe acest album intitulat Summer Song a avut mai multa popularitate si datorită firmei Sony, care a folosit cantecul pentru o campanie publicitara. In anul 1993, Satriani s-a alaturat trupei Deep Purple ca inlocuitor temporar al chitaristului Ritchie Blackmore in turneul japonez al trupei. Concertele au fost un succes, iar lui Satriani i s-a oferit invitatia de a ramane permanent in trupa Deep Purple, insa acesta a refuzat oferta in detrimentul unei cariere solo si a unui contract semnat cu Sony⁠. Satriani a colaborat de asemenea cu o gama larga de chitaristi apartinand mai multor genuri muzicale cum ar fi Steve Vai, John Petrucci⁠, Eric Johnson⁠, Larry LaLonde⁠, Yngwie Malmsteen, Brian May, Patrick Rondat⁠, Andy Timmons⁠, Paul Gilbert⁠, Adrian Legg⁠ si Robert Fripp in cadrul turneelor anuale G3.

In anul 1996 Satriani pune bazele G3⁠, un concert care avea la baza trei chitaristi. Versiunea originala a acestui concert i-a avut la baza pe Satriani, Vai si Eric Johnson⁠. Turneul G3 a continuat in mod periodic, cu Satriani ca singurul membru permanent. Pe langa Vai si Johnson, alti chitaristi de renume international au contribuit la acest proiect: Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Kenny Wayne Shepherd⁠, Robert Fripp, Andy Timmons⁠, Uli Jon Roth⁠, Michael Schenker⁠, Adrian Legg⁠, Paul Gilbert⁠, Steve Morse si Steve Lukather⁠. 

In anul 1998 Satriani lanseaza albumul Crystal Planet, urmat de albumul Engines Of Creation⁠, in 2002 albumul Strange Beautiful Music, canta in Chile in 2003, iar in 2004 apare albumul Is there love in space?. In mai 2005, Satriani include in turneu pentru prima oara si India, avand concerte in orase precum Calcutta, Mumbai sau Delhi. In 2006, lansează albumul Super Colossal⁠. Tot in acest an el va aparea ca sustinator oficial al Little Kids Rock⁠, o organizatie non-profit care doneaza instrumente muzicale si ofers lectii gratuite pentru copiii din scolile Statelor Unite.

In data de 7 august 2007, relansarea albumului Surfing With The Alien va celebra cei 20 de ani trecuti de la lansarea acestuia din 1987.

Urmatorul album intitulat Professor Satchafunkilus And The Musterion Of Rock⁠ va fi lansat in 1 aprilie 2008. In 29 mai 2008, o noua trupa numita Chickenfoot a luat nastere, Satriani fiind chitaristul acestei trupe. Impreună cu Sammy Hagar⁠, Michael Anthony⁠ si tobosarul de la Red Hot Chili Peppers, Chad Smith⁠, Satriani a lansat albumul debut album⁠ in data de 5 iunie 2009. Cel de-al doilea album al trupei Chickenfoot s-a numit III. In 5 octombrie 2010, cel de-al 13-lea album Black Swans And Wormhole Wizards⁠ este lansat sub egida Joe Satriani. Urmeaza la 7 mai 2013 Unstoppable Momentum⁠, iar cel mai recent album al sau se numeste  Shockwave Supernova, lansat la 24 iulie 2015. Pe 16 septembrie 2017, Satriani a anuntat lansarea următorului sau album de studio, What Happens Next, prin intermediul retelelor de socializare. Albumul a fost lansat pe 12 ianuarie 2018 in colaborare cu fostul basist al grupului Deep Purple- Glenn Hughes- si cu bateristul grupului Red Hot Chili Peppers, Chad Smith.

Sub egida Ibanez⁠, Satriani a lansat mai multe chitari si amplificatoare pe care le foloseste in fiecare concert. Cateva exemple de chitari Ibanez din seria Joe Satriani sunt: JS1000, JS1200, JS2400, JSBDG, sau JS20th. Pedalele folosite pentru efecte, includ firma Vox si cunoscuta pedala Wah-wah. Satriani a mai semnat un parteneriat cu Planet Waves pentru a crea o linie de pene si curele pentru chitara, infatisand desene proprii.