Blog radio - Afla totul despre vedetele tale preferate de la radio

10 trupe rock din Romania

Articol radio

Daca inca nu esti familiar cu rock-ul in Romania, afla ca si noi avem trupe rock destul de cunoscute. Practic, ar fi imposibil sa le enumeram pe toate, dar cateva vom enumera ramanand ca voi sa le descoperiti pe celelalte.

1. Cargo

Cargo este o formație românească de muzică rock, fondată de chitaristul Adrian Bărar în 1985. Trupa ia ființă la Timișoara în 1985, în formula: Carol Bleich (baterie), Octavian Iepan (chitară), Tibi Gajdo (chitară bass), Dinel Tollea (clape), Nae Ionel Tarnotzi (voce) și Adrian Bărar (chitară).

După mai multe schimbări de componență și înregistrări care nu vor fi lansate niciodată, Leo Iorga este cooptat ca solist, în timp ce trupa începe să cânte prin țară. Primul album semnat Cargo este lansat în anul 1992. "Povestiri din gară" conține 9 piese, din care una instrumentală. Cargo îl cooptează pe Ramon Radosav la vioară și îl pierd pe Dinel Tollea (care se stabilește în Elveția), în locul căruia vine Cristian Pup.

2. Iris

Iris este o formație românească de muzică rock înființată în anul 1977 la București. Din prima componență au făcut parte: Nuțu Olteanu (chitară, vocal), Emil Lechințeanu (chitară bas) și Nelu Dumitrescu (baterie). Formația a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care a avut în componență cuplul de chitariști Nuțu Olteanu—Adrian Ilie, avându-l ca solist vocal pe Cristian Minculescu.Istoria formației Iris se întinde pe o perioadă de peste trei decenii, timp în care formația a trecut prin diverse transformări (plecarea și venirea altor membri), diverse perioade istorice, fără însă a renunța la principiile sale, la visele și speranțele de libertate, nedezamăgindu-și niciodată fanii.

3. Phoenix

Phoenix, cunoscută în Occident ca Transsylvania Phoenix, este o formație românească de muzică rock, înființată în anul 1962 la Timișoara. Phoenix a fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de a doua jumătăți a secolului al XX-lea. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului. Traseul stilistic al formației a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic și de aici către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din țară asupra vieții culturale au dus la destrămarea multor formații de gen. Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock, inspirat din folclorul românesc autentic.

4. Bucovina

Bucovina este o formație de folk metal din Iași, România, fondată în anul 2000. 

5. Vița de Vie

Vița de Vie este o formație de muzică rock (ocazional influențe rap, hardcore, jazz, și reggae) din România, formată în 1996. Înființată în 1996, formația înregistrează primul demo în studioul lui Adrian Ordean, ocazie cu care grupul a fost botezat "Vița de Vie" de către acesta. În 1997 este lansat albumul de debut, „Rahova”, sub egida casei de discuri Zone Records. În 1998 formația, aflată încă la început de drum, ia parte la Turneul Hollywood Rock Tour alături de deja consacratele Holograf și Timpuri Noi.

În 1999 Vița de Vie dă marea lovitură pe piața muzicală românească prin lansarea albumului „Fenomental”, pe casetă audio și al videoclipului piesei „Basul și cu toba mare”. Primul lor album, "Rahova", a fost realizat în 1997.

6. Truda

Truda este o formație de death metal din Cluj-Napoca, înființată în 2006.[2][3] Truda și-a construit reputația de a avea videoclipuri interesante și controversate[4] diferențiindu-se astfel de alte trupe din România. Trupa a luat naștere în 2006 la propunerea lui Fotzey, care împreună cu Don Benassi și Nunu, au început să contureze primele piese.[7]

În 2007 formula trupei devine completă cu Ghiavolu (vocalist) și au loc primele concerte. Tot în același an se lansează primul EP, ”Purcica mea“.

7. Luna Amara

Luna Amară este o formație de muzică rock, originară din Cluj-Napoca și fondată în 1999 sub numele de Tanagra Noise de către Nick Fagadar (voce, chitară), Gheorghe Farcaș (chitară bass). La scurt timp, alți artiști au completat trupa, elementele nou-introduse fiind remarcabile, un instrument aparte, mai rar întâlnit în muzica rock, fiind trompeta (interpretată de Mihnea Blidariu). Debutul pe scenă a avut loc în primăvara anului 2000, după care are loc schimbarea numelui în Luna Amară pentru că fanilor le era destul de greu să rețină vechiul nume.

8. Trooper

Trooper este o formație românească de muzică heavy metal, originară din Târgoviște. Numele trupei a fost preluat din titlul piesei The Trooper a formației Iron Maiden. Formația care mai târziu va lua numele de "Trooper", a fost înființată pe 25 octombrie 1995 de frații Alin și Aurelian Dincă împreună cu Ionuț "Oscar" Rădulescu pentru a cânta heavy metal în genul idolilor lor Iron Maiden sau Judas Priest.

Inițial, formația s-a numit Megarock, apoi White Wolf, dar odată cu cooperarea lui Ionuț "Negative" Fleancu iși schimbă definitiv numele în Trooper.

9. Altar

ALTAR este o formație românească rock, înființată în anul 1991 la Cluj-Napoca. n scurt timp de la infiintare, în urma unei activități ascensionale, prin participarea la cele mai importante manifestări de gen alături de nume sonore ale rock-ului internațional precum Ian Gillan, Uriah Heep, Anathema, apariții TV și susținerea de concerte în orașe mari ale țării, grupul Altar se impune printre cele mai vehiculate nume ale rock-ului din România.

10. Negură Bunget

Negură Bunget a fost o formație românească de black metal. A fost înființată sub numele de Wiccan Rede la sfârșitul anului 1994, în formulă duo (Hupogrammos Disciple și Negru). În luna noiembrie a aceluiași an au înregistrat primul lor demo, From Transylvanian Forest.

Albumul de debut Zîrnindu-să, lansat către sfârșitul lui 1996, aduce schimbarea numelui trupei în cel actual și cristalizarea unei ideologii specifice. Următorul album a apărut în 1998, sub titlul de Sala Molksa. Odată cu acesta, trupa l-a cooptat pe cel de-al treilea membru oficial, Spurcatu. Are loc prima lor apariție pe o scenă din străinătate, la festivalul Open Hell din Volyne (Cehia), iar în 2000 au lansat Măiastru Sfetnic, cel de-al treilea album. Popularitatea lor în mediul underground a crescut, astfel încât au avut parte de alte concerte în România și țările învecinate (Serbia, Ungaria), precum și de un contract cu Code666 Records, o casă de discuri din Italia.