Ai acces la povesti, poezii sau articole cu continut educativ

Moduri de actiune organica impotriva insectelor

Articol radio

Practicantii gradinaritului organic prefera sa nu apeleze la chimcale pentru starpirea daunatorilor, bazandu-se pe varietati de plante rezistente si pe o buna cultivare a lor.

Dar exista unele situatii cand acest lucru nu este suficient. Gradinarii care folosesc metode organice trebuie sa recurga atunci la ceva mai drastic, si chiar exista cateva pesticide ce pot fi utilizate.

Iata patru dintre cele mai eficiente:

1. Debris - aceasta este o pulbere extrasa din radacina unei plante toxice din Asia de Sud-Est, fiind extrem de eficienta impotriva afidelor, a carabusului de zmeura si a diverselor larve. Este insa daunatoare pentru unele dintre insectele benefice, cum ar fi buburuzele si libelulele, dar nu si pentru albine.

2. Piretrina - un extract de flori asemanator cu margaretele, piretrina ucide toate afidele, dar din pacate, si multe insecte folositoare. Totusi, efectul nu este de durata. Poti folosi piretrina seara, cand majoritatea insectelor nu mai zboara.

3. Ulei din seminte de rapita - o pulverizare rapida cu acest ulei distruge afidele, fluturele de varza., musculita de sera, gandacii chitinosi si capusa rosie, prin sufocare. Rasadurile si unele plante cum sunt fucsiile (cercelusii) si begoniile, sunt atacate de uleiul de seminte de rapita, deci nu trebuie sa-l utilizezi in zonele unde ai plantat ceva.

4. BT - aceasta bacterie BACILLUS THURINGIENIS, actioneaza prin spori si cristale proteice (endotoxina) - otravitoare pentru unele insecte. Preparatele din BT - Thuringin, Dipel, etc - folosite altfel ca emoliente, distrug omizile prin paralizia gurii si a sistemului lor digestiv. Altele, cum ar fi Thurintox, au un spectru mai larg; combat lepidopterele, coleopterele si acarienii.