5 recomandari pentru primul tau interviu

Un prim interviu este de obicei primul pas in procesul de angajare. De asemenea, cunoscut ca un interviu in primul rand, acesta este o modalitate pentru angajator de a gasi doar persoane calificate pentru locurile disponibile de munca.

Multe interviuri sunt mult mai putin amanuntite decat al doilea sau al treilea pentru ca acestea servesc, de obicei, pentru a examina solicitantii initiali. Aceste prime interviuri, cunoscute sub numele de interviuri de screening sau interviuri de angajare, sunt adresea primele dintre interviurile multiple. De obicei, un detector (adesea un angajat al companiei sau un recruiter din afara) va intervieva numerosi solicitanti si va decide care dintre candidati se potrivesc cel mai bine. Dupa acest proces, catre angajator se va da o lista cu candidatii propusi pentru job.

Spre deosebirile de interviurile de screening, unele companii detin doar o runda de interviuri atunci cand angajeaza, sau angajatorul ar putea conduce toate etapele interviurilor, mai degraba decat angajarea unui recuiter. In acest caz, primul interviu ar putea fi mai prelungit si mai intens.

Primele interviuri au loc in multe locuri diferite si in multe forme. Unele dintre acestea se pot face telefonic printr-o serie de intrebari, sau prin intermediul aplicatiei Skype video-audio call. Deoarece un interviu poate fi costisitor, modalitatile online sunt ieftine si rapide iar companiile pot economisi bani. Celelalte interviuri au loc de obicei la locul de munca sau la birou sau chiar la un targ de locuri de munca.

Recomandari pentru primele interviuri

  • Ia totul in serios

Unii oameni nu isi fac griji pentru primele interviuri, mai ales daca sunt cele de intalnire si prezentare. Ei considera ca acestea se desfasoara in mod rapid si foarte usor. Este important ca de fiecare data sa incercam sa tratam toate aspectele cu seriozitate si sa punem piciorul drept inainte. Trebuie sa te pregatesti pentru fiecare interviu cat mai profesional.

  • Documenteaza-te despre companie

Pentru a te pregati pentru interviu, cauta cat mai multe informatii despre compania respectiva. Poti cauta pe forumuri parerile fostilor angajati, sau feedback pe pagina facebook. Acest lucru te va ajuta sa raspunzi anumitor intrebari venite din partea angajatorului si va demonstra cat de pregatit esti in aceasta prima etapa.

  • Practica unor posibile raspunsuri

Trebuie sa simulezi acasa personal, singur sau cu prietenii tau ori cu membri ai familiei diferite posibile intrebari si raspunsuri. Fie ca vorbim de intrebari venite la telefon, pe skype sau intr-un interviu cu webcam, simuland astfel de situatii te vor ajuta sa treci cu brio si vei parea un profesionist.

  • Arata-ti entuziasmul

Chiar si la inceputul procesului de interviu, doresti sa-ti subliniezi entuziasmul pentru companie si loc de munca. In acest punct, trebuie sa iesiti in evidenta cu tot ceea ce puteti pentru ca angajatorul sa uite de ceilalti candidati. Demonstrarea pasiunii si a interesului pentru locul de munca este o modalitate foarte buna de a fi observat.

  • Raspunde cu un feedback

Chiar si pentru un prim interviu, trebuie sa trimiteti o scrisoare de multumire intervievatorului pentru ca ati avut timp sa va intalniti sau sa vorbiti. Mentionati ceva specific din perioada interviului astfel incat acesta sa isi aminteasca de tine.

A doua runda de interviuri

Uneori, primul interviu nu este nici ultimul. Multe companii intervieveaza candidatii de cel putin doua ori. Uneori primul interviu are loc telefonic cu un set de intrebari scurte iar al doilea in persoana la locul de munca. A doua rutina de interviuri se va face cu cei mai buni dintre candidati asa ca trebuie sa fiti cat mai profesionisti in a fi alesi.

 

Author: Andrei Popescu

Andrei este o persoana careia ii place sa socializeze cu oamenii, sa stabileasca noi relatii si sa dezvolte noi proiecte sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *